Close
Zoek
Filters

Twill Stof - Twill Weving Hemden

Twill Stof -Twill Weving
Liss 3 Stof:
 
twill
 
Twill heeft een sterkere binding door een dubbele weving in ketting en inslag. Twill heeft een diagonaal patroon (keper structuur) wat de stof duurzaam maakt. Op zoek naar een shirt in twill weving? Een twill stof worden herkend aan de zichtbare diagonale lijnen (ook wel wales) die ontstaan tijdens het weven van de stof. Een twill weving (keperbinding) is vaak iets dikker dan andere wevingen.

Twill overhemd: slijtvast en sterk


Bij een twill hemd worden de inslagdraden over één of meerdere scheringdraden heen geweven. Vervolgens worden deze onder één of meerdere door geweven, waar bij elke rij een beetje wordt opgeschoven. Hierdoor ontstaan de karakteristieke diagonale lijnen van de twill weving. Door het proces wordt een overhemd zeer slijtvast en sterk en voelt het shirt zacht aan.Overhemden met een keperbinding komen voor in een aantal varianten, waaronder flannel en herringbone hemden, maar ook denim is eigenlijk een keperbinding (twill weave).

Geschiedenis van twill stof


Twill stoffen werden vroeger het meest ingezet bij het produceren van werkkleding. Doordat de stof vaak dikker is dan bij (de meeste) platbindingen (plain weaves) is de stof uitermate geschikt om duurzame kleding te produceren. Meestal wordt de stof geweven van katoen, maar ook zijde en polyester zijn gebruikte materialen.  Het woord twill is afkomstig uit het Latijn en is ontstaan uit het woord bilix (dubbeldraad of tweedraad), een samenvoeging van bi (dubbel) en licium (draad).

Twill stof varianten

Een overzicht van een aantal varianten op de keperbinding:
  • Fine twill
  • Heavy twill (Imperial en Cavalry)
  • Royal twill
  • Denim
  • Herringbone
Allereerst wordt onderscheid gemaakt tussen fine twills, heavy twills en royal twills. Fijne twill hemden zijn nauwer geweven dan de standaard overhemden en de diagonale lijnen zijn fijner en daardoor minder goed waarneembaar. Heavy twill hemden (Imperial en Cavalry) zijn grover geweven, waardoor de stof dikker is en de structuur is nog beter waarneembaar. Een royal twill hemd heeft weer iets minder zichtbare lijnen en heeft een zeer hoge thread count (120s en hoger). Royal twill hemden zijn gemaakt van materiaal van de hoogste kwaliteit. 
Minder bekend is dat denim overhemden en visgraat of herringbone overhemden ook geweven zijn met een keperbinding. Een denim shirt wordt vaak geweven met (blauw) geverfde draden.  Denim stof wordt gebruikt bij het ontwerpen van jeans (spijkerbroeken en jeanshemden).
Het herringbone shirt  kenmerkt zich met diagonale lijnen die wisselen van richting waardoor er een visgraat motief ontstaat.
Wanneer draag je een twill hemd?

De perfecte gelegenheid om een twill hemd te dragen is afhankelijk van het type twill hemd. Visgraat overhemden, Royal twill hemden en Imperial twill hemden worden over het algemeen als luxer ervaren.

Van de heren kollectie https://www.bivolino.com/be/heren-hemden-zakelijk-business

bivolino newsletter