Een hemd met korte mouwen, mannen weten waarom?

2018-07-17 14:19:10

 

België , zomertijd. Voor wie met het warme weer nog een beetje fatsoenlijk voor de dag wil komen, lijkt het hemd met korte mouwen een oplossing. Maar in België heerst nog altijd een taboe op dergelijke shirts. Is een hemd met korte mouwen een goed idee?

Het hangt er vanaf, waar u bent, wie u bent en hoe u in elkaar steekt. Het hemd dat u draagt zegt veel over u! Kiest u, als u de keuze heeft, altijd voor een hemd met korte mouw? Dan bent u een echte aanpakker. In plaats van de mouwen op te stropen, schaft u liever direct een hemd met korte mouwen aan. Dat werkt wel zo plezierig en biedt u alle comfort en bewegingsvrijheid.

In veel tropische landen zijn korte mouwen de standaard en maak u met opgerolde lange mouwen duidelijk dat u een onaangepaste vreemdeling bent. Er zijn zelfs beursvloeren waar de korte mouw juist wel ‘done’ is. Tijdens een reis in Hawaï droegen alle taxi-chauffeurs stropdassen met korte mouw hemden. In Tenerife dragen zij allen korte mouw hemden in katoen-polyester, lekker fris? In Milaan dragen de taxi-chauffeurs Armani-style overhemden, strak aansluitend, sober in grijstonen. Klasse luxe hempjes die Milano als modestad eer aandoen. De wethouder dringt erop aan topdesigner hemden te dragen, een stijlvol korte mouw shirt als “uniform”! Werkkleding, ja, maar klasse.

De wereld is wel kleiner geworden, maar kleedgedrag verschilt nog steeds sterk per cultuur.

Tips & tricks om een hemd met korte mouwen correct te dragen:
Op warmere dagen bevrijden wij onszelf graag zoveel mogelijk van overbodig stof. Maar wilt u lange mouwen hemden inwisselen voor een exemplaar met korte mouwen? Lees dan toch maar eerst deze tips en tricks, want korte mouwen zijn niet stijlvol als zij verkeerd gedragen worden. Als u het juiste hemd kiest en deze éénvoudige stijlregels volgt kun u echter niet de fout ingaan:
• Ga niet te eng: u heeft dan misschien wel de body om weg te komen met een slim of super slim fit, voor uw hemden in korte mouwen hoeft zo’n strakke pasvorm niet echt. Het is voldoende als de zoom van de schouders net op of boven de schouderlijn ligt, de nek voldoende ruimte laat om comfortabel te bewegen en het shirt ter borsthoogte niet aanspant wanneer u uw armen strekt. De mouwen mogen daarentegen wel redelijk strak rond de armen zitten.
• Kies de kleur die bij u past: geen risico’s hier, dezelfde kleur nuances die bij u past wanneer u een hemd met lange mouwen koopt zou u ook goed moeten staan in korte mouwen. Nog even de basisregels: kies een lichte kleur als u zelf een donkerder huidtype hebt, ga eerder voor een donkere kleur als u zelf nogal bleek bent. Denk er enkel om dat u bij een hemd met korte mouwen ook een soort contrast met uw armen moet creëren. Kies dus liever geen exemplaar in een kleur die dicht tegen uw huidskleur aanleunt.
Dessins op een hemd korte mouw? het is iets minder gebruikelijk dan op een hemd met lange mouwen maar toch vindt u ook veel hemden met korte mouwen én een geprint dessin. Zo’n patroon mag zelfs opvallend en eventueel speels zijn als u van plan bent het hemd voor vrijetijdsgelegenheden te dragen. Heeft u een hemd met korte mouwen nodig voor uw werk dan houdt u het beter bij een uni exemplaar of hoogstens één met een erg discreet dessin, de korte mouwen zijn op de meeste burelen al ‘gedurfd’ genoeg.
• Ga voor all-over-print. Hawaii, flamingo’s, paisleys, bloemen, fruit of oerwoud.Een wat stoerdere look krijgt u door een chambray hemd te dragen. Het voordeel is dat spijkerstof overal bij past. Ook jeans-denim mag, zelfs zwart op blauw. Wilt u een zomerse beachlook? Ga voor een linnen shirt met korte mouw. Linnen kreukt maar dat mag, het hoort erbij. Neutrale kleuren zoals wit, zand of lichtblauw doen het goed.
• De details zitten in de kraag: het moeilijkste bij het selecteren van een hemd met korte mouwen is de kraag. Kies u voor een puntkraag of een button down? Button downs zitten gemakkelijker en ze passen zich goed aan aan allerlei stijlen of gelegenheden. Voor meer formele gelegenheden kan u er een stropdas op dragen, bij ontspannen vrijetijdsgelegenheden laat u de knoop wellicht liever los. Kiest u liever voor een puntkraag dan kan u bijna niet anders dan de bovenste knoop te sluiten. Als u deze zou loslaten gaat de kraag immers meestal krullen en dat geeft een weinig stijlvolle indruk, zeker in combinatie met de korte mouwen. Af en toe vindt u echter hemden met een puntkraag die niet krult als u hem loslaat, in dat geval kan het dus wel.
• Kies een hemd dat past bij uw body en outfit: een hemd met korte mouwen moet misschien wel nog beter bij uw lichaamsvorm passen dan een hemd met lange mouwen. Doordat u uw armen blootgeeft gaan personen automatisch meer op uw figuur letten en dus is het belangrijk een fit te kiezen die aansluit op uw lichaam zonder te strak te zitten. Maar u moet die lijn natuurlijk ook doortrekken naar de rest van uw outfit anders ontstaat een verwarrende indruk. Kies dus een broek in dezelfde evenwichtige pasvorm als uw shirt met korte mouwen, niet te strak maar wel goed passend.

Het Stijlgevoel bij korte mouw shirts

Maar goed, met hittegolven in ons land smelt ook heel veel stijlgevoel. En ach, het zijn altijd maar een paar dagen voor dat het weer weer omslaat.

Bent u de heer die graag zijn armen vol tatoes toont en pronkt met armbanden en een net iets te fors uurwerk? Ho, waarom zou u uw praalzucht beperken, draag in plaats van een korte mouwen hemd zo’n lekker strak singlet, dan komen ook uw schouders nog eens goed tot hun recht.

Waar op te letten als u een hemd met korte mouw koopt?
• Zorg voor een slim fit model. Het hemd moet aangesloten zitten op uw lichaam, zonder te knellen als u buigt.
• Zorg dat de mouwen niet te lang en niet te wijd zijn. Zij vallen dus op u – in meer of mindere mate aanwezige – bicepsen. Eventueel kunt u de mouw een keer oprollen.

Vest, blazer…………en korte mouw hemden, hoe lost u dit op?
Bent u de man die – niet onterecht – meent dat een echte heer in een jasje zijn gevoel voor stijl toont? Laat u dan tijdens echt zakelijke momenten – hoe warm ook – nooit in hemdsmouwen (kort of lang) zien. En vooral niet als er sprake is van enig embonpoint (denk aan zware politici in witte, natte en half doorschijnende hemden zonder das – ze maken een ontrafelende indruk).

Maar als de vest uit mag en de stropdas af, dan maken opgerolde mouwen meestal een wat stoerdere indruk en leveren ook niet het rare effect van te dunne armen uit wijde, korte mouwen.

En houdt u het toch kort, dan liever een goed linnen hemd in hoogzomer dat sophisticated kreukt, dan zo plat polyester korte mouw shirt dat er zonder das extra kaal en verweesd uitziet.

En dan voor alle zeldzame Robert De Niro onder u die zo in elkaar steken dat uw fysiek én sexappeal totaal het zicht benemen op welke mouwlengte dan ook. Alstublieft, blijf binnen! U levert in deze hitte teveel visuele concurrentie.

Een hemd met korte mouw is dus weer helemaal ‘hip’. Leuk voor op het terras of naar een zomers feestje. Wel even belangrijk om te noemen: we bedoelen hiermee het hemd met korte mouw dat je casual draagt. Dus met soft kraag, in leuke kleuren en prints.

Zakelijke hemden met korte mouw, zeker met stropdas vinden wij nog steeds een echte challenge!