HEMDEN VOOR BELGEN

2018-07-19 11:52:24

Hemden voor mannen, shirts voor heren ......

wit hemd

Essentieel kledingstuk
Maar zij spreken over hetzelfde : dat cruciale kledingstuk ' hemden ' , waarvan er 450 mio per jaar in Europa worden verkocht . Inderdaad een fashion item met een haat –liefde verhouding : altijd strijken , steeds opbeugelen , telkens plooien , elke morgen 12 knoopjes dicht doen ...en dan die bovenste knoop ook dicht als er een das wordt gedragen , maar gelukkig is deze laatste niet meer ‘ in’ en verkiezen mannen nu leuke contrasten in kraag en manchetten. Contrasten of beleg in bloem motieven zijn sterk geliefd door mannen voor vrouwen . En ook een subtiele afwerking op het uiteinde van de manchetten : een biesje verwerkt met een Liberty Flowers patroon.

Nederlanders
Maar nederlanders gaan , qua taalgebruik , nog verder en durven meer : een overhemd wordt namelijk ook weleens een blouse genoemd , neen niet een bloes , daar dit is wat de vlamingen een hemdje noemen voor dames . Zo ingewikkeld dat ‘google ‘ search ook hiermee tilt slaat. En vanwaar komt het woord ‘hemdje’ , is dit een klein overhemd voor kinderen , of is dit de t-shirt die onder het overhemd wordt gedragen ? Ik weet het zelf niet meer. Inderdaad de Hollanders dragen nog steeds witte onderlijfjes , nu eerder t-shirts genoemd . Deze t-shirts , meestal met ronde hals zijn uitermate geschikt voor de man die het overhemd óf dicht óf met één knoopje open draagt. Op deze manier komt de ronding mooi uit onder het overhemd en is het t-shirt niet zichtbaar. Bovendien is het lekker warm in de winter.

Onderlijfje
wat een grootvader-woord , een stuk ondergoed met of zonder mouwen dat wordt gedragen om het bovenlichaam warm te houden of transpiratie te absorberen.
Boorden of kragen : wat schrijven de belgen , wat de nederlanders ?
Das, plastron , stropdas , kravat : wat schrijven de belgen , wat de nederlanders ?
Vlinderdas , strik , vlinderstrik : wat schrijven de belgen , wat de nederlanders ?
Genuanceerde antwoorden hierop volgen later nog wel in een ander artikel , maar volgende wil ik nu wel al kwijt .

mannequin bivolino

 

Met een boord wordt het bovenste opstaande deel van een overhemd bedoelt, samen met de kraag noemen we dit de boord van het overhemd. Boorden zijn er in veel verschillende soorten die voor allerlei gelegenheden gebruikt worden.

Een stropdas of plastron is een das die om de hals ( boord) van een heren overhemd wordt geknoopt een meestal van zijde of een andere mooie stof is gemaakt ter versiering (kleuring) van een overhemd of een pak. Dassen worden traditioneel door mannen over een overhemd (soms "hemd" genoemd) gedragen. De kraag van het overhemd bedekt normaal gesproken het deel van de das dat om de hals is geknoopt. Een das wordt ook wel een plastron genoemd: een borstlap.Het woord strop en das is samengesteld tot stropdas. De uitleg volgens de etymologie is 'so genoem omdat die styfgetrekte das aan 'n strop'.

Vlinderdassen zijn ongeveer in 1650 geintroduceerd in Frankrijk en werden vooral door aristocraten gedragen bij formele gelegenheden. In het begin waren de kleuren wit en iets later bruin en groen een gebruikelijke kleur voor strikken en dassen. Pas veel later werd zwart een veelvoorkomende kleur waar zwart eerder juist erg ongebruikelijk was. Vlinderdassen worden weleens onder de moerdijk ( lees zuidelijke Nederlanden) vlinderstrikken, strikken , ook wel ‘een strikje’ genoemd. Volledige collecties Vlinderdassen en strikken voor heren zijn vandaag online te vinden . De beste Hier koopt u met gemak en eenvoud.

Hemden voor mannen spelen een sleutelrol voor de business outfit. Inderdaad 9 mannen op tien dragen shirts op het werk . op zakenreis zonder een paar hemden mee ? En 8% droomt ervan hun hemden op maat te laten maken , speciaal afgestemd voor hen , op hun lichaamsvorm , met een weloverdachte snit . Slim fit , regular fit , ruime fit : keuze te over . Mannen weten wat zij willen : ‘ ik draag al mijn overhemden altijd met borstzak , ik draag altijd een cutaway boord , ik draag altijd overhemden met dubbele manchetten en sluitende manchetknopen, lekker klassiek en luxe uitstraling , ik draag altijd mouwlengte 7 , ik draag altijd mouwlengte 9 , ik wil graag een monogram, ik draag alléén exclusieve business maathemden, ik wil slim fit luxe hemden, ik wil graag zelf mijn overhemden ontwerpen , ik draag liefst italiaanse hemden ‘. En u, wat draagt u altijd ?

Mannen weten ook wat zij niet willen : ‘ ik draag nooit witte boorden en manchetten , ik draag nooit rose overhemden , ik draag nooit button-down kragen , ik draag nooit uitneembare baleinen , ik draag nooit contrast in kragen en manchetten .’ En u , wat draagt u nooit ?

Neem een kijkje op https://www.bivolino.com/be/ voor inspiratie. Ja, alles voor herenmode is te vinden op het internet . Je vindt een ruime keuze hemden online.

Inderdaad, ik ben een shirtlover, u ook? En ben ik belg of nederlander?

Michel Byvoet