Hemden op maat , bloezen op maat , maathemden en maatshirts

2018-07-16 12:56:52

 

bivolino

Shirt op maat
Veel mannen denken dat een shirt losjes gedragen wordt , zodat maatwerk overbodig is . Een gruwelijk misverstand . Juist bij het shirt telt iedere millimeter . En niet alléén bij de kraag . Bijna iedere man is onevenwichtig gebouwd. Een ervaren kleermaker corrigeert oneffenheden in de schouder partij en zorgt ervoor dat een manchet bij het handenschudden een subtiel randje onder de jas prijs geeft . Geen kwaad woord over het hawaïshirt, het bloemenmotiefje of het Mao-boordje , maar in de eredivisie van de betere shirts spelen ze niet mee . Aldus , kies voor hemden op maat! Goede hemden op maat voldoen aan andere criteria en zijn , net als het maatpak , voor kenners in één oogopslag te identificeren . Niet aan wat het wel is , maar vooral door wat het niet is . Dus , geen fantasiemotieven , geen borstzakje , geen slappe boorden en geen korte mouwen , tenzij de drager achter de balie bij McDonald’s staat of werkzaam is als gynaecoloog . Door de ondergang van driedelig pak kan het borstzakje uitgroeien tot de afvalbak van de mannelijke outfit . Brillen , ballpoints , zaktelefoons – sommige mannen proppen stuitend veel troep tegen de borst.

Het betere maatshirt
Wat kenmerkt het betere maatshirt dan wel ? Allereerst is er niet bezuinigd op de kwaliteit van de gebruikte katoen en is het hemd ten minste gedeeltelijk ambachtelijk afgewerkt . Liefhebbers van het betere hemd deinzen daarom zelden terug voor een prijs die schommelt rond de 150 euro.
Voor wie prioriteit geeft aan comfortabele weelde vormen dergerlijke bedragen geen enkel obstakel .Shirts met dergelijke prijzen zijn zo gesneden dat de voor-en achterkant elkaar het kruis door kunnen raken . Aan de zijkanten zitten grote afgeronde inhammen om de dijen ruimte te verschaffen . Het onder junior-financiers populaire shirt van Bivolino met Thomas Mason stof beschikt op die plek over een stoffen driehoekje.
Veelal worden maatshirts ook geleverd met kragen met verwijderbare baleinen (removable bones). Baleinen zijn dunne plastieke of PVC strips voor in de boord van je hemd.
Vroeger werden ze gemaakt van been. De triplure of kraag-stijfsel gebruikt in de kraag is meestal strak voor een nette vorm. Beleg in de kraag wordt ook wel kleefvoering genoemd.
Ontdek hier exclusief maatwerk https://www.bivolino.com/be/hemden-op-maat
video Bivolino

bivolino

Hemden op maat
Een niet te onderschatten kledingdetail schuilt in de knopen. Die zijn niet van plastiek, maar van parelmoer. Britse kleermakers bevestigen ze kruiselings op de stof, een techniek die alléén met de hand is uit te voeren. Een goede knoop wordt zo aangezet dat hij niet hangt maar enkele millimetres naar voren staat. Naast de front-knoopjes bevindt zich op de onderarm een extra knoopje die het volle zicht op wit vlees verhullen. Net als alle handwerkproducten oogt een shirt op maat een beetje rommelig.
Onwetenden verleidt dat tot grimlachjes over het kleedbudget. Een groter complement is nauwelijks denkbaar, want waar goedkope shirts flodderig om de drager heen hangen, plooit een goede coupeur op de rug en de schouderinzet een teveel aan katoen weg. Zo’n shirt is oneffen als de carrosserie van een Aston Martin. En dat is mooi.
Een ander essentieel verschil tussen haastwerk en liefdevol geschapen maatshirts is de zit en de snit van de kraag. Kwaliteit knelt, maar grijpt als een zachte want om de nek . Ook de vaak boven het borstbeen zwevende kragen zijn uit den boze. Een kraag wordt door baleinen naaldloos op zijn plaats gehouden. Ooit waren die van walvisbeen, maar inmiddels is plastiek de rigueur. Edelmetaal mag ook, de balein blijft immers een voor omstaanders onzichtbare accessoire.
Alle andere opsmuk is taboe .Zeker met een in het oog springend monogram ontmaskert men zich als de onwetende prooi van de Hong-Kong Tailor. Alléén ijdele criminelen hebben argumenten om hun initialen te laten inborduren: na een afrekening in ‘ het mileu’ vergemakkelijkt het de identificatie. Amerikanen misbruiken de borstzak vaak om hun initialen in te laten naaien. Een wel heel opzichtig bewijs van een nijpend identiteitsprobleem. Behalve de wasserij hoeft immers iemand te weten aan wie het shirt toebehoort. Het betere zakenshirt doet het dan ook zonder monogrammen en borstzakje. Wie toch rommel wil meezeulen – geen goed teken overigens- gebruikt een koffer of desnoods een binnenzak.

bivolino women

Maatoverhemden

Maathemden
Handgemaakte hemden op maat zijn herkenbaar aan plooien op de schouderbladen en de manchetten. Een pols is smaller dan een bovenarm- zo plooit de kleermaker een katoenoverschot weg. De kleermaker zal ook altijd informeren aan welke pols het horologe wordt gedragen, zodat de manchet daar iets wijder gesneden kan worden.
Wie dergelijke grote genoegens eenmaal aan de lijve heeft ondervonden , een shirt is immers een tweede huid, gaat voor, zoals de engelsen dat noemen, Bespoke ! Jermyn Street is het centrum van de bespoke dress-hemden. Onder de 200 shirts die Charles jaarlijks aanschaft, zitten nogal wat naar zijn grootvader vernoemde Prince of Wales-kragen.