Shirt Koopadvies - Online Hemdenmaker
Shirt Koopadvies
Het blijft verstandig om bij aanschaf van een onbekend merk in de winkel gebruik te maken van een ‘pashemd’ om te zien of de pasvorm correct is : de panden moeten riant in de broek gestopt kunnen worden en het boord en de manchetten dienen bij het dragen van een jasje zo’n anderhalf tot twee centimeter uit het jasje te steken. Maar in gevallen als ‘last-minute-‘ of ‘taks-free-shopping’ of in winkels waar men niet de service biedt van het passen – eigenlijk een reden om er ook niet te komen! – is het verstandig om twee maten te weten : de boordmaat en de lengte van de armen. De laatste wordt met de code 5,6,of 7 aangeduid of met een aanduiding als ‘extra lange mouw’. Bij deze laatste aanduiding blijft de feitelijke lengte overigens onduidelijk.
Mannen worden steeds groter
Het boordsysteem is voor minder klassieke hemden tegenwoordig gekoppeld aan de totale pasvorm en wordt grofweg aangegeven met : XS, S, M, L, XL of XL en XXL, die staan voor Extra Small, Small, Medium, Large, Extra Large of Extra Extra Large. Overigens zijn er steeds meer merken die grotere maten voeren in verband met de ‘groei’ van de westerse man.
Het klassieke systeem wordt op het Europese continent in centimeters aangegeven en in Groot-Brittannië en de VS in inches. Maar oorspronkelijk liepen de inches tussen Engeland en de VS rond maat veertig niet geheel synchroon.
Kwaliteit van het hemd
Bij de aanschaf van een hemd is het mogelijk om kwaliteit enigszins in te schatten door te kijken naar de volgende zaken :
- Is het boord correct gestikt en ziet het eruit, zoals u vindt dat een hemd eruit moet zien? Heb niet de illusie dat het om uw hals beter staat dan plat in de verpakking of op de toonbank!
- Loopt het dessin door? Dat wil zeggen, is er bijvoorbeeld gekeken naar het aansluiten van strepen bij voorsluitingen en borstzak?
Vroeger kon met een goed shirt herkennen aan extra’s, zoals een geborduurd monogram op de borstzak, manchetten met twee knoopjes voor de man met brede pols, een diepen met een pat afgewerkte split vanaf manchet tot in de mouw om het aantrekken van het hemd te vereenvoudigen (meestal zit op de bies halverwege een sluitknoop) en aan de perfect gladde staat van het shirt. Maar sinds de neo-traditionele golf zijn zelfs zeer goedkope en in kwalitatief opzicht minder goede shirts voorzien van al deze extra’s.
Te krappe kraag
Koop nooit een shirt waarvan het boord te krap zit. (Zeker bij oudere mannen wil het nekvel nogal eens over het boord gaan hangen. Voor de spiegel en ook bij het poseren voor foto’s rekken deze mannen hun net vaak uit, maar in ruste blijkt het boord te krap.) Maar laat je ook niet verleiden om een shirt te kopen waarvan het boord veel te groot is, want bij een solide harde boord dringt zich de gelijkenis met een schildpad op.
Tegenwoordig zijn er steeds meer hemden waarbij de platte kragen (dat zijn kragen die soepel zijn omgeslagen en niet eerst door middel van een staander netjes langs de nek zijn gezet) dieper zijn uitgesneden (soms tot het kuiltje tussen de sleutelbenen). Bij dergelijke merken is de maatverdeling vaak vrij grof : Small, Medium, Large en extra Large.
Knoopjes komen los ?
Kijk of controleer of de knoopjes niet onmiddellijk loslaten. Bij nog zeer veel shirts steekt uit de knoop een verdacht draadje dat bij de minste aanraking zich ontrafelt waardoor knoop en shirt hun contact verliezen. Vergeet een dergelijk hemd. Als de fabrikant niet de moeite neemt om zijn knopen goed af te hechten, neem jij dan niet de moeite om zo’n product te kopen.
Fabrikanten van merkshirts zijn vaak trouw aan hun eigen kwaliteitstandaard : daarom is het best zinvol om ook enige trouwheid te betrachten aan een bepaald merk als het je goed bevalt. Onderzoekers hebben aangetoond dat de gemiddelde man (en vrouw van de gemiddelde shirtdrager) zich weinig gelegen laat liggen aan merken. In ieder geval niet in die mate die de fabrikanten hoopten te bereiken met hun reclame. Zo je niet goed op de hoogte bent van merken is het wel verstandig om een of twee kledingzaken naar je eigen smaak uit te zoeken waar ze je van advies kunnen dienen. Een goede vaste relatie is zeker voor de witte boordwerker zinvol in dit opzicht. Daar weet men je te vertellen welke merken shirts over het algemeen meer klachten geven en welke pasvorm een bepaalde fabrikant heeft. Bevalt een shirt goed, koop er dan nog een paar bij. Maar koop nooit een stapel shirts van één bepaald merk zonder er ooit een uitgeprobeerd te hebben.
Hemden op maat
Wie niet goed slaagt bij het kopen van een kant-en-klaar-hemd, kan zich natuurlijk ook een hemd laten aanmeten. Er zijn heel wat mannen die er een groot genoegen in scheppen om hun shirt speciaal te laten maken.
Dat speciaal laten maken kan nog wel een tegenvallen, doordat sommige shirtmakers toch vanuit een depot leveren, maar in dat geval is de illusie ook wat waard. Over het algemeen vallen de prijzen van een op maat gemaakt shirt mee als je de exclusiviteit van alle handelingen meerekent.
Zelfs in doorsnee-herenmodezaken is men vaak in staat om mannen met een min of meer uitzonderlijk figuur in het hemd te helpen. Er zijn tal van fabrikanten waar binnen een paar weken (of soms nog korten) op bestelling een shirt gemaakt kan worden waarvan het boord een paar maten ruimer is dan het lijf, of de mouwen aanmerkelijk korter en het boord veel smaller enzovoort. Er is zelfs een toenemende belangstelling voor shirts naar eigen wens en het aantal winkels neemt toe waar je uit een stalenboek stof mag uitzoeken en door middel van een serie pashemden mag besluiten welk model je wilt. Je moet vaak wel een paar weken wachten voor je favoriete shirt wordt afgeleverd. Maar dat hoort bij de charmes van het oude kleermakersvak in een nieuw jasje.