1. STIJLADVIES
 2. Stijladvies Manchetknopen

Stijladvies Manchetknopen

Geschiedenis van manchetknopen

cufflinks
Manchetknopen worden al gebruikt sinds het begin van de 17de eeuw, toen nog enkel door de elite. Vanaf de 19de eeuw werd het gezien als een stijlvolle accessoire voor de luxer geklede man. En die trend heeft zich doorgezet! Een manchetknoop is een mooi en stijlvol sieraad voor een belangrijke dag op het werk of voor een goed feest. Of gewoon voor elke dag...

 

Bij ieder Bivolino hemd heb je de mogelijkheid om manchetknopen te dragen. Alle dubbele manchetten wordt namelijk voorzien van 2 knoopsgaten. Hier worden standaard mooie zijde manchetknopen< bijgeleverd. 

 

Zijden manchetknopen

Zijden manchetknopen zijn er in alle kleuren van de regenboog...van ijsblauw tot dieprood en van mosgroen tot ivoorwit. De prachtige weefstructuur en het gebruik van kwaliteitszijde zorgen voor een stijlvolle mannenaccessoire. Onze manchetknopen zijn uit dezelfde zijde vervaardigd die is gebruikt voor onze dassen, vlinderdassen en pochetten. Voor stijlvolle, matching combinaties.  

Bovendien is het een echte eye-catcher, omdat verschillende kleuren van het licht worden weerkaatst bij verschillende hoeken waarin naar het parelmoer gekeken wordt.
 

Wanneer draag je manchetknopen?

Manchetknopen, de accessoire waar veel mensen wel eens van gehoord hebben, maar die slechts door enkelen gedragen wordt. Maar waar ligt dit aan, zijn ze alleen voor speciale gelegenheden of weten veel mensen hoe ze gebruikt moeten worden? Om hier voor ééns en voor altijd duidelijkheid over te geven staan hieronder een aantal belangrijke aspecten wat betreft manchetknopen.

Bivolino Manchetknopen 

Manchetknopen overdag dragen

Manchetknopen of French cuffs worden vaak gedragen om een stijlvolle uitstraling te creëren. De hemden die hier geschikt voor zijn, zijn tegenwoordig weer helemaal in. Maar wanneer draag je nou manchetknopen? Overdag is er geen limiet aan de keuze van je manchetknoop en heb je genoeg mogelijkheden. Je kan kiezen voor traditioneel of juist modern. Het is maar net wat jij mooi vindt. Tegenwoordig zijn er niet veel mannen die manchetknopen dragen, dus jij kunt je hiermee onderscheiden. Manchetknopen zeggen meestal iets over de drager er van, een persoonlijk verhaal bijvoorbeeld.

Manchetknopen ‘s avonds 

’s Avonds zijn er echter wel een aantal etiquette regels voor het dragen van manchetknopen. Het is van belang dat je bij het dragen van een smoking ervoor zorgt dat je knopen dezelfde kleur als je hemd hebben. En bij hoge uitzondering de kleur van je smoking. Daarnaast is het goed om op te passen met gouden en zilveren manchetknopen, draag deze nooit in combinatie met een horloge met metalen band. Een horloge met leren band past hier beter bij. Bij een traditioneel pak zijn de mogelijkheden iets uitgebreider, maar moet je er wel altijd op letten dat je een donker pak hebt.

De dubbele manchet

De meest formele en traditionele manier is de dubbele manchet. Deze manchet steekt ongeveer twee centimeter onder de mouw van het jasje uit. Als u een goede manchetknoop wil moet u er voor zorgen dat deze extra verstevigd en stevig is. Een manchet met enkel stiksel getuigd van vakmanschap.

Hoe draag je manchetknopen?

 

Wanneer u manchetknopen wilt gaan dragen is het belangrijk te weten dat dit alleen kan met een hemd dat geschikt is voor manchetknopen. Deze hemden herken je doordat er geen knoopje bij de mouwen zitten. In plaatst van de knoopjes zitten er twee openingen waar de manchetknopen door heen kunnen. De manchetknoop is er in verschillende soorten: met een vaste sluiting, een draaibare sluiting of een ketting sluiting.

Allereerst moet u het hemd aan doen alvorens de manchetknopen door de mouw te steken. Wanneer u dit niet doet is er een kans dat u uw handen niet meer door de mouwen heen krijgt.

Volg de volgende stappen:

 1. Trek het hemd aan en leg de manchetknopen klaar.
   
 2. Kijk wat voor sluiting uw manchetknopen hebben en oefen deze sluiting een paar keer.
  Wanneer de knopen een draaibare sluiting hebben kunt u deze het beste al open leggen, dit scheelt gepriegel wanneer u met uw andere hand stap 3 doet.
   
 3. U kunt nu de mouwen dubbel vouwen, beide openingen moeten nu op elkaar liggen.
   
 4. Door de openingen die nu op elkaar liggen kunt u de manchetknoop steken. Zit de knoop er goed door? Sluit dan de vergrendeling. 
   
 5. Let op: steek de manchetknoop op de juiste manier door de opening. De mooie kant moet naar buiten steken zodat iedereen kan zien dat u zulke mooie manchetknopen draagt!

 

Wanneer u deze zilveren of gouden manchetknopen wilt gaan aanschaffen moet u rekening houden met het volgende:

 1. Zoekt u manchetknopen die u altijd kan dragen? Ga dan voor de klassieke manchetknoop. De knopen hebt u in de volgende vormen: ovaal, rond, rechthoek, afgeronde rechthoek, vierkant, opengewerkt en met een steen.
   
 2. Laat persoonlijke manchetknopen maken. Bijvoorbeeld met uw eigen initialen erin of een gravure. Voor een party , feestje of bruiloft.
   
 3. Kijk met gekleurde manchetknopen altijd goed naar de kleur van uw pak. Past dit bij elkaar of trekt het de aandacht op een verkeerde manier. Maak een afweging in hoeverre de manchetknopen mogen opvallen. 

in het Engels is manchetknoop een 'cufflinks'.