1. STIJLADVIES
  2. Stijladvies Hemden kleuren

Welke keuren voor uw hemden?

kleuren hemd

Wie een hemd aantrekt maakt een keuze.  Ten eerste tussen trui, trainingspak of hemd.  Ten tweede in vorm, kleur en dessin. Maar er zijn meer kleuren en dessins die op semi-semiotische wijze verklaard kunnen worden.

Rode hemden , en dat wist bijvoorbeeld Garibaldi, die met zijn mannen in rode hemden optrok naar Italië, heel goed, staan voor passie en kracht.  Fysieke inspanning doet velen rood aanlopen.  Maar rood, zo leren ons alle verkeersborden, staat ook voor gevaar.  Dus pas op voor een te sterke indruk met een rood hemd!

Zwarte hemden hebben, evenals bruine hemden, een beladen geschiedenis.  Zwart is de kleur van de zonde, het verval, maar ook respect en rouw.  Wie op wil vallen door een dramatisch gebaar gaat gekleed in zwart.

Grijze hemden. Grijs is niet wit en niet zwart.  En met die wat onbenullige, maar moeilijk te weerleggen stelling duid je precies de communicatiefactor van grijs aan : veilig en bescheiden, middelmatig.  Het spreekwoord ‘Stille waters hebben diepe gronden’ schijnt ook van toepassing te zijn op grijs.  De kleur grijs wordt namelijk vaak als die van het geheimzinnige aangeduid.

Blauwe hemden. Blauw heeft zich mede onder invloed van de verschillende blauwe golven die ons overspoeld hebben (van de Mao-jasjes tot de vele, vele bluejeans-varianten) tot een soort eerlijkheidskleur voor de massa verheven.  In de middeleeuwen was blauw de kleur van de trouw.

Bruine hemden. Bruin is van oudsher de kleur van het volk.  Bruin was een goedkope verfstof, paste bij de goedkope arbeidskracht die het volk vaak leverde.  Bruin is dan ook de kleur van betrouwbaarheid en broederschap.

Ruiten zijn onder te verdelen in groot en klein.  Grote ruiten duiden op activiteit.  Boeren en houthakkers gaan in ruiten gekleed.  Kleine ruitjes als de vichy-ruit of het brabantsbontje geven huislijkheid aan.

Noppen en stippen brengen verstrooiing en een kinderlijke vrolijkheid.

Bloemen zijn evenals ruiten in maten te verdelen.  Klein is lieflijk en provinciaal.  Bloemen op shirts worden vaak opgevat als een uiting van emotie.  We zien ze dan ook niet zo vaak op het hemd van de man.  Een man mag niet huilen, maar blijkbaar ook niet lachen.  Tijdens de vrijetijd of op vakantie mogen de emoties de vrije hand krijgen, dan gaat het Hawaii-shirt aan met grote boeketten in tropische kleuren die ruimen naar avontuur en vrijheid.

 

kleuren hemden - kleuren hemden

Van de Kolllectie https://www.bivolino.com/be/heren-hemden-witte-hemden

Van de Kolllectie https://www.bivolino.com/be/heren-hemden-zwarte-hemden