SCHOTSE RUIT - Tartan Hemd 

Schotse Ruit – Tartan Stof: Geweven en bedrukten stoffen met een ruit / tartan motief. Wordt o.a. veel gebruikt voor rokken, blousejes en blazers en de laatste jaren steeds meer in het interieur terug te vinden. Een tartan is een geruite, (meestal) wollen stof, waar de Schotse kilt van wordt gemaakt. Het woord tartan stamt waarschijnlijk af van het Franse woord ‘tiretaine’, dat een soort wol aanduidt, of van het Gaelische woord ‘breacan’ dat gespikkeld betekent. Het patroon van een tartan ruit wordt gemaakt door met afwisselende stroken gekleurde draden te weven, zowel in de schering (ketting draad) als in de inslag, met rechte hoeken ten opzichte van elkaar. Op de kruispunten van dezelfde kleur, wordt deze helderder, dan als de draad een andere kleur kruist. De resulterende kleurenblokken herhalen zich in verticale en horizontale richting. Bekijk ook de afdeling met originele Tartan ruiten.

Er was een tijd dat het dragen van een kilt stond voor Schotse rebellie tegen de Britten en daarom verboden was. Maar in de negentiende eeuw herleeft de belangstelling voor het Schotse erfgoed en wordt de oeroude tartan weer met trots gedragen. Een Schot is te herkennen aan het eigen ruitpatroon van zijn clan. Deze ontstaat door met meerdere kleuren te weven, waardoor oneindig veel variaties mogelijk zijn.

Tegenwoordig worden tartans ook wel met druktechnieken aangebracht. In de twintigste eeuw krijgt de tartan een plaats in de haute couture. Denk maar aan de rebelse punklook van de jaren 70 (onder leiding van Vivienne Westwood en Malcom McLaren), de grunge van de vroege jaren 90 en meer recent aan de collecties van grote modehuizen als Burberry, Versace en Yves Saint Laurent. 

Tartan hemd. Tartan bloes. Schotse ruit hemd. Schotse ruit bloes.

Tartan Stof 

Van de heren kollectie https://www.bivolino.com/be/heren-hemden-casual

Van de dames kollectie https://www.bivolino.com/be/dames-bloezen-casual

SCHOTSE RUIT

SCHOTSE RUIT

SCHOTSE RUIT

SCHOTSE RUIT

SCHOTSE RUIT

SCHOTSE RUIT