ZEPHIR HEMD – ZEPHYR - ZEFIER - ZEPHIR STOF

Zephir zijn geweven en bedrukten stoffen met een ruit / tartan motief. Wordt o.a. veel gebruikt voor rokken, hemden, blouses en blazers en de laatste jaren steeds meer in het interieur terug te vinden.

Een tartan is een geruite, (meestal) wollen stof, waar de Schotse kilt van wordt gemaakt. Het woord tartan stamt waarschijnlijk af van het Franse woord ‘tiretaine’, dat een soort wol aanduidt, of van het Gaelische woord ‘breacan’ dat gespikkeld betekent. Het patroon van een tartan ruit wordt gemaakt door met afwisselende stroken gekleurde draden te weven, zowel in de schering (ketting draad) als in de inslag, met rechte hoeken ten opzichte van elkaar. Op de kruispunten van dezelfde kleur, wordt deze helderder, dan als de draad een andere kleur kruist. De resulterende kleurenblokken herhalen zich in verticale en horizontale richting. Bekijk ook de afdeling met originele Tartan ruiten.

Een tartan is een geruite stof, waar de Schotse kilt van gemaakt werd. Het patroon van een tartan wordt gemaakt door met afwisselende stroken gekleurde draden te weven, zowel in de schering als in de inslag, met rechte hoeken ten opzichte van elkaar. Op de kruispunten van dezelfde kleur, wordt deze helderder, dan als de draad een andere kleur kruist. De resulterende kleurenblokken herhalen zich in verticale en horizontale richting. Oorspronkelijk hoorde elke ruit waarschijnlijk bij een bepaalde streek, en werd deze geassocieerd met een wever of weversfamilie die daar woonde. Bekijk ook de afdeling met andere ruiten stoffen.

URl www.bivolino.eu/be/hemd-zephir

Zephir Hemd - Zephir Hemd