Hemden Strijken

Strijkvrije hemden  : de praktische kant van het hemd

strijken en wassen hemd

 

Kreukvrije hemden - Gemakkelijk te strijken hemd

Wie zijn hemden ter reiniging naar de wasserij brengt en gezegend is met een goede service, ontvangt zijn hemd in perfect gevouwen staat terug, al of niet voorzien van een fraai lintje om het in de plooi te houden.  Een aldus verzorgd hemd kan zo op de plank van de garderobekast of in de reiskoffer.  Thuiswassers staan voor de taak om het hemd tot een handelbaar pakketje te vouwen.  Ook hier baart oefening de kunst.

Laat hemden na het wassen niet te lang in gekreukelde, opgedroogde vorm liggen.  Het strijken wordt er moeilijker door. hemden strijken , bepaald niet éénvoudig ! Sommige (niet bepaald eigentijdse) hemden worden aangeboden als  ‘Non-iron hemden’  of ‘Easy-care hemden’.  Zijn de garens van het weefsel voor een groot deel synthetisch( bijvoorbeeld een mengeling met polyester) , dan kan zo’n hemd nat aan een hangertje te drogen worden gehangen.  Heeft men door middel van preparaten katoenen hemden de status van ‘Easy-care’ verleend, dan kan hetzelfde procedé gevolgd worden, maar meestal dienen het front, het boord en de manchetten na verloop van enige wasbeurten wel degelijk onder de strijkbout te gaan om ze weer de originele vorm te geven.  Eenmaal flink gestreken hemden in dit genre verliezen zeer snel hun vormvaste kwaliteiten.

Ga op zoek online naar  "Non iron"," Wrinkle free" en "vlek bestendinge" dress shirts .

Het mooist zijn hemden uit natuurlijke materialen.  Dit zijn wel stoffen die nu eenmaal na het reinigen goed glad gestreken dienen te worden.  Een moeite die zich loont.Geen strijkvrije hemden  , maar wel alsmaar mooier wordend door veelvuldig dragen strijken en wassen .

Wie gesteven hemden prefereert , kan beroep doen op stijfmiddelen in de was of een verstevigingsspray voor tijdens het strijken.   Het gebruik van het laatste biedt het voordeel dat men plaatselijk, bijvoorbeeld alleen het boord, kan verstevigen.    Maar soepelheid wint terrein in de mannenmode!

Hemden opvouwen : strijk- en wastips

video hemd strijken

In een ruime garderobekast hoeven strijkvrije hemden niet opgevouwen te worden, maar kunnen hangend op een knaapje op hun draagbeurt wachten.  Dat bespaart vouwwerk en voorkomt ontsierende  vouwen.  Wie hemden moet stapelen kan ze het beste met de boorden om en om wegleggen.  Het maakt de stapels stabieler.  Maak de stapels nooit te hoog.   Het is onhandig zoeken en de onderste hemden worden nadrukkelijk in de vouw geperst.  Leg de hemden ook liever niet boven ooghoogte.  Een hemd pakken uit een stapel op grote hoogte leidt vaak tot kreukels in de hemden die in de kast achterblijven. hemden opvouwen is absoluut niet éénvoudig.

Het zomaar plat in een koffer vervoeren van een strijkvrij hemd geeft een zeer verkreukeld effect.  Je kunt het hemd beter zorgvuldig  opvouwen.   Een minder gecompliceerde handeling dan het  lijkt.   En wie de kneepjes goed onder de knie krijgt, leert op zijn hemden ongeschonden mee op reis te nemen.

Shirts die voor een lange tijd op de kastplank verdwijnen, zoals wit linnen zomerhemden of smokinghemden, kunnen het beste beschermd worden met vloeipapier tegen het vergelen of vuil worden van de gevouwen randen.  Wie het allemaal erg goed en netjes wil doen en geen messcherpe vouwen op buikhoogte wenst bij het uitpakken van het hemd, dient vloeipapier tussen de hemdpanden mee te vouwen en het betreffende hemd, goed beschermd, bovenop te laten liggen.

vouw hemd

Hemden en zonlicht

Conservators van historische textielverzamelingen zijn net zo bang voor zonnestralen en scherp licht uit lampen als Dracula was voor daglicht.  Licht heeft op den duur een vernietigende invloed op textiel.  Daarom moet je kostbare hemden niet overdraven lang in de zon laten hangen.  Met name donker geverfde linnen hemden verschieten  snel van kleur.  Linnen hemden werden vroeger niet voor niets op de ‘bleekweide’ gelegd om extra bleek te worden. 

Het aantastingsproces door licht gaat nu ook weer niet zo snel dat je iedere keer angstvallig de garderobekastdeur snel moet openen en sluiten.  Maar het is wel beter om specifieke winter- of zomerhemden die je dierbaar zijn niet in het licht op te bergen.  Als ze zes maanden moeten wachten voordat ze van de plant gehaald worden, kunnen de randen van de plekken waar ze gevouwen zijn voor eeuwig gemarkeerd zijn door en licht-donker schaduwspel.

Hemden en vochtigheid

Leg nooit hemden half-nat voor een tijdje in de kast om ze vervolgens te vergeten. Want door het ‘weer’ (onsmakelijke plekken en vlekken die meestal niet meer te verwijderen zijn) kun je ze dan vervolgens voorgoed vergeten!

Wie veel reist zal ondertussen wel geleerd hebben zijn bagage te beperken, maar weet ook dat zeker op zakenreizen schone hemden belangrijk kunnen zijn.

Zelfs in vier- en vijfsterrenhotels kan de cleaning-service soms bijzonder traag werken (zeker op zon- en feestdagen).  Neem daarom altijd een extra hemd mee.  Reizigers met een zeer hoge vliegfrequentie naar exotische oorden nemen vaak – door de praktijk gehard – een noodpakket, bestaande uit hemd, ondergoed, sokken en toiletartikelen mee in hun handbagage.  Zoekgeraakte koffers – ‘No problem, sir!’ – komen  toch altijd te laat.

vouw hemd

Vrouwen kiezen vaak mee voor de mannen shirts

De gegevens verschillen van land tot land, maar als je de (schaarse) onderzoeken naast elkaar legt, blijkt een op de vier mannen steevast het hemd te laten kopen door zijn vrouw / vriendin.  Volgens diezelfde onderzoeken blijkt die partner in het  algemeen wat meer op de kwaliteit te letten dan op het uiterlijk.  De kwaliteit van een hemd is overigens niet altijd even gemakkelijk te beoordelen. 

Aan de ene kant is het kiezen van een hemd in die zin eenvoudiger geworden dat heel wat appret of stijfsel- en glanspap verdwenen zijn en dat overhemden allang niet meer allemaal in cellofaan worden verkocht en stijf in de spelden zijn verpakt.  Daardoor is de stof door voelen beter te beoordelen. 

Aan de andere kant zijn er zoveel nieuwe materialen en nieuwe finishings- of veredelings-methoden op de markt gekomen dat de kwaliteit van een shirt uit een dergelijke stof pas blijkt als je het echt gedragen hebt.  Daarbij is kwaliteit een relatief begrip. Van een luxueus linnen hemd, exclusief vormgegeven en geborduurd, mag je niet hetzelfde verlangen als van een degelijk zakenmannenhemd, gemaakt om actief dienst te doen.

 

Van de Kolllectie https://www.bivolino.com/be/heren-hemden-strijkvrij

Van de Kolllectie https://www.bivolino.com/be/dames-bloezen-strijkvrij