SATIJNEN BLOES - SATIN BLOES - SATIJN BLOES

SATIJNEN BLOES - SATIN BLOES - SATIJN BLOES

Wat is een satijnen bloes?

Satijn, het is hét beautygeheim van vele sterren en ook wij genieten van onze satijnen bloezen. Maar wat is satijn eigenlijk?

Wat is satijn?

Verrassing! Satijn is helemaal geen materiaal, maar een weeftechniek. Staat er dus satijn in de naam dan zegt het iets over de manier van weven. Bij deze weeftechniek lopen vier inslagdraden over één kettingdraad, waardoor een mooie glans ontstaat. Ook kunnen garens heel dicht op elkaar geweven worden, waardoor de stof heerlijk soepel wordt. En dat is het ook eigenlijk: een weeftechniek die de stof glad, glanzend en soepel maakt.

Wat zijn de voordelen van satijn?

Volgens de legendes zorgt satijn kleding voor glanzend zijdezacht haar, minder rimpels en een zuivere huid. Dankzij de zachte glans en gladde satijnbinding glijdt u als het ware over de vloeiende satijn stof heen en daardoor kreukelt uw huid niet.

Wat is het verschil tussen polyester-satijn en katoen-satijn?

Steeds vaker wordt met 100% satijn verwezen naar het polyester-katoen, dat veel gebruikt wordt voor satijnen blouses en lingerie. Ook kan het refereren naar katoen-satijn en dit is vaak het geval wanneer het gaat om satijnen bloezen. Het grootste verschil is dat polyester-satijn een zeer glanzende synthetische stof is en katoen-satijn een natuurlijke met een fijne glans. Naast de mooie glans is katoen-satijn sterk vochtabsorberend, luchtdoorlatend en werkt het prettig verkoelend in de zomer. Op de huid voelt katoen-satijn glad en extra luxe aan. Het meer goedkope synthetische polyester-satijn is niet luchtdoorlatend, neemt bijgevolg geen vocht op en is statisch en brandgevaarlijk.

En wat is dan het verschil met zijde?

Waar satijn een weeftechniek is, is zijde echt een natuurproduct. Beide hebben echter een glanzend uiterlijk en zorgen voor een mooie vloeiende bloes. Het grappige is dat satijnen bloezen ook vervaardigd kan zijn uit zijde materiaal al zouden wij dat dan altijd omschrijven als 100% zijde. Het allergrootste verschil zit in de prijs en echt zijde heeft een (veel) hoger kostenplaatje als katoen-satijn of polyester-satijn.

Wat betekent dan de thread count?

De thread count (TC) is letterlijk de draaddichtheid van de stof. Satijn telt veel meer draden dan andere katoenen stoffen, doordat de garens heel dicht op elkaar geweven worden. De kwaliteit van satijn is hierdoor altijd minimaal 220 TC en dit houdt in dat de stof is geweven met 220 draden per inch. Alles onder de 220 draden is géén echt satijn.

Satijnen bloezen online kopen?

Is er dan ook ‘nep’ satijn op de markt?

Ja, jammer genoeg zijn er ook satijnen bloezen dat eigenlijk helemaal geen satijn is. We hebben het dan over goedkope bloezen van gemerceriseerd katoen ofwel ‘parel katoen’. Dit katoen is behandeld met sterke chemische oplossingen om het gladder, sterker en glanzend te maken. Gemerceriseerd katoen mag door die glans verkocht worden als katoen-satijn, maar het heeft geen satijnbinding.

Bang dat satijn te glad en te glanzend is?

Dan kunnen wij je geruststellen. Ja, katoen-satijn voelt heerlijk soepel en glad aan. Maar té glad en té glanzend is het zeker niet. Katoen is namelijk van nature een beetje dof en daardoor is katoen-satijn minder glad dan dat typische polyester-satijn.

Satijnen bloezen op maat online ontwerpen?

Van de kollectie https://www.bivolino.com/be/dames-bloezen-feestelijk-gala