1. STIJLADVIES
  2. Herenhemden Kragen
  3. Hemd Button Down Kraag

Hemd Button Down Kraag

button downamerican button downverborgen bd

 

bd kragenDe Button Down kraag wordt ook wel de American Button Down . Deze kraag bestaat ook met een iets hogere boord . Er zijn 3 soorten BD kragen:

De afmetingen zijn als volgt : 

Voor de Button Down Sport kraag -nr 20004: 

                - hoogte: 3.5cm

                - puntlengte: 8cm

                - spreiding: 5cm

Voor de American Button Down kraag -nr 20052: 

                - hoogte: 4cm

                - puntlengte: 8.5cm

                - spreiding: 8cm

Voor de Verborgen Button Down kraag -nr 20015: 

                - hoogte: 3.6cm

                - puntlengte: 8.5cm

                - spreiding: 5cm

 

Button down collar

De kragen en manchetten zijn verwerkt met soepele triplure . Dit houdt het hemd scherp en vooral de kraag soepel en soft. Button Boord op Pinterest 
Een

button-down kraag

is een populair type hemden kraag. Button down refereert naar de knoop die de kraag aan de body vastmaakt: in de punt van de kraag zit een extra knoopsgat voor een knoop op de body van het het hemd. Door deze knoop blijft de kraag altijd op zijn plek zitten. Een “button-down” kraag wordt ook wel button-front of button-up genoemd en de hemden: "

button-down shirts

" of "

button-down hemden

".

Wat is een button-down kraag?

Bij een button-down kraag worden de punten van de kraag vastgezet door een knoop. Hierdoor heeft de boord geen kans om anders te gaan staan. De kraag blijft altijd op dezelfde plek zitten omdat deze vast zit op het voorpand. Het wordt gezien als een kraag met name geschikt voor casual gelegenheden. Tegenwoordig bestaat ook een "

hidden button-down
". In plaats van een knoopsgat in de kraag is een knoopsgat gemaakt met wat extra stof aan de binnenkant (onderkant) van de boord. De knoop op de bodytrekt hiermee de boord omlaag zonder dat een knoopsgat te zien is op de kraag van de boord. 

Geschiedenis van de button-down kraag

De Brooks-Brothers hebben het button-down hemd uitgevonden voor de polo-sport. Het vervelende aan alle andere hemd kragen was dat deze in de weg zaten bij het sporten. Door het hemd button down blijft de das en kraag mooi op zijn plek zitten. Dit type hemd is dan ook van oorsprong bedoeld om gedragen te worden tijdens het sporten. In de Verenigde Staten wordt de kraag tegenwoordig ook veel gedragen op kantoor. In Europa wordt het button-down hemd meer gezien als één met een informele kraag.

Waar draag je een button-down kraag bij?

Een hemd met een button-down kraag wordt in Europa veelal informeel gedragen. In Europa wordt hemd button down nog volop geassocieerd met een hemd voor het sporten. In de Verenigde Staten is deze kraag geïntegreerd geraakt in het bedrijfsleven. Veel Amerikanen dragen een button-down nekkraag dan ook voor elke dag.

De verborgen button-down kraag

Bij de hidden-button down kraag is het knoopje verstopt onder de kraag. De hidden -button down kraag is dus exact zoals de naam al zegt. Een verborgen knoopsgaatje onder de kraag. Hierdoor blijft de kraag wel vastzitten, maar is het knoopje niet zichtbaar. De hidden-button down is dus net iets anders dan de standaard button-down. Dit kraag type is ontstaan uit mode overwegingen, veel mannen in de Verenigde Staten vonden een zichtbarar knoopje niet mooi. Daarom hebben de Amerikaanse kleermakers het knoopje verborgen, terwijl de functionaliteit van de button-down hetzelfde bleef.

Button Down Kraag