1. STIJLADVIES
  2. Herenhemden Kragen
  3. Vadermoordenaar Kraag -Wing Kraag - Wing Tip - Col Cassé

Vadermoordenaar Kraag -Wing Kraag - Wing Tip - Col Cassé

vadermoorenaar

Vadermoordenaar Kraag -Wing Kraag - Wing Tip - Col Cassé

Vadermoordenaar kraag - Wing kraag. Nr 20006. Of de Wing Tip , ook de

Col Cassé kraag

is bekend als de kraag voor het smoking hemd. Perfect voor speciale gelegenheden zoals huwelijksfeesten, gala-avonden, bussines-events en zaken recepties. Wordt bij een smoking, jaquet en rokkostuum gedragen met een plastron of een das. De belgen noemen hem weleens de vadermoorder kraag. De vadermoordenaar boord of col cassé heeft een hoge halsboord met grote omgeslagen punten. Voor de gala-avonden in smoking.

 

 

Wing

WAT IS EEN VADER MOORDENAAR KRAAG?

De vadersmoordenaars kraag is een boord dat als een vleugel boven de kraag hangt. Dit boord vliegt namelijk als het ware over het overhemd heen. De naam ‘vliegenaarskraag’ of ‘vliegend boord’ zou misschien toepasselijker zijn geweest. De vadersmoordenaar heeft een opstaande kraag, waarbij alleen aan de voorkant de twee punten naar voren zijn omgeklapt.

De vadersmoordenaars kraag staat bekend als het meest formele boord.
Het wordt alleen gezien in combinatie met smoking overhemden en rokkostuum overhemden. Vanzelfsprekend hoort hier een smoking strik, rokkostuum strikje of vlinderdas bij.

GESCHIEDENIS VAN DE VADERMOORDENAAR

Ieder boord heeft een verleden en een mooi verhaal.  De vadermoordenaar is een boord dat niet is geboren in Nederland, Italië of Engeland. Dit boord is ontstaan in het Verenigd Koninkrijk.

De vadermoordenaar is niet uit het niks ontstaan, maar stamt af van de “Gladstone collar” – een voormalig Minister-President uit Londen. Doordat de boord gaandeweg steeds meer vleugels leek te krijgen, heeft dit type boord de naam

‘Wingtip’

toegekend gekregen.
In het begin van 1900 werd bij elke formele en feestelijke gelegenheid een smoking gedragen. Dat was toentertijd de standaard dresscode. De wing tip beleefde deze verregaande dagen zijn hoogtijdagen. Nooit eerder werd dit type boord zoveel gekregen. De bekendheid van de wing tip vloog over naar Nederland. Vandaag de dag staat dit boord bekend als de vadersmoordenaar.

 

WAAR KOMT DE NEDERLANDSE TERM “
VADERMOORDENAAR Hemd
” VANDAAN?

De naam van de boord vadermoordenaar  is niet zo’n vriendelijke naam. Het doet je meer denken aan een gevaarlijke psychopaat, dan aan een vliegend boord, zoals deze in Verenigd Koninkrijk bekend staat. Dus waarom heet de boord zo? Vadermoordenaar wordt ook wel eens “vadermoorder” genoemd. Deze naam is vrij vertaald vanuit het Duits: “Vätermorder”. In het Nederlands staat dit voor vadermoordenaar. 

Alleen dan weer terug naar Duitsland. Want hoe komt het dat ze in Duitsland de term Wing Tip gewijzigd hebben naar vadermoordenaar? Dit komt doordat de Duitsers de naam van het boord verkeerd vertaald hebben vanuit het Frans. Zij hebben “parracide” vertaald en dit betekent letterlijk vadermoordenaar. Het had echter vertaald moeten worden van het Franse woord: “parasite”. Dit betekent mee-eter. De Fransen gaven het boord deze naam, omdat etensresten gemakkelijk in het boord blijven zitten.

Vadermoordenaar betekent dus letterlijk mee-eter in het Frans, vliegend boord in het Amerikaans en Engels, en vadermoordenaar in het Nederlands en Duits.

WAAR DRAAGT U DE VADERMOORDENAAR KRAAG BIJ?

De kraag vadermoordenaar is een zeer formeel type kraag. Dit moet je dus niet zomaar aan doen naar een gewoon verjaardagsfeestje of een picknick. Met een vadermoordenaars boord ben je dan wel redelijk overdressed. De vadermoordenaar is een kraag dat geschikt is voor alle formele gelegenheden. Denk hierbij aan zakelijke meeting, netwerkbijeenkomsten of een trouwerij.

Een vadermoordenaars kraag is het mooiste bij een smokinghemd of een rokkostuum overhemd. Combineer het met een prachtige vlinderdas en u ziet er magnifiek uit. De vleugels van de vadermoordenaars boord moet u onder het strikje dragen.

De
smoking kraag
draagt u veelal bij black tie en white tie gelegenheden. Bij de dresscode Black Tie draat u smoking met een geplisseerd overhemd en en sokkken . De sokken moeten in dezelfde kleur als het overhemd of jasje. Deze smoking kan u mooi afwerken met een vlinderdas en een witte pochet. Bij White Tie worden mannen verwacht in een rokkostuum. Dit is een zwarte jas met zijden revers. De achterpanden vallen langer dan de voorkant. Er moet een stijf wit shirt boven met een mooie vadermoordenaars boord. Doe er een witte vlinderdas bij en u bent helemaal netjes. Om door een ringetje te halen.

Gezien iedereen waarschijnlijk te maken krijgt met formele gelegenheden, is een overhemd met Wingtip kraag onmisbaar.

vadermoordenaar Boord Bivolino Pinterest

Wing Kraag