1. STIJLADVIES
  2. Stijladvies - Maatgids
  3. kleermaker – meester kleermaker

kleermaker – meester kleermaker

 

Zeker in de moderne tijd echter kan er ook iemand worden bedoeld die alle soorten maatkledingstukken maakt.

Het ambacht van kleermaker is al duizenden jaren oud. Het werd al beoefend ten tijde van de oude Grieken en Romeinen en naar alle waarschijnlijkheid ook al ver daarvoor. Een "meester-kleermaker" heeft één (of meerdere) leerjongen(s) onder zijn hoede, aan wie hij de kneepjes van het vak leert.

Traditionele kleermakers zaten op een tafel te werken in de zogeheten kleermakerszit, om een schone en vlakke ondergrond om zich heen te hebben en niet op de grond te hoeven zitten.

Klanten-designers worden verkopers

kleermaker - meester kleermaker

kleermaker – meester kleermaker

Er zijn 3 type kleermakers: locale kleermaker, kleermaker op afstand (online kleermaker) en reizende of travelling tailor

kleermaker - meester kleermaker

kleermaker – meester kleermaker

 

Lokale kleermaker


Lokale tailoring is zoals de naam al aangeeft. Meestal wordt de kleermaker lokaal ontmoet en het kledingstuk lokaal geproduceerd. Deze methode stelt de kleermaker in staat om professionele metingen uit te voeren, de houding en lichaamsvorm te beoordelen om unieke aanpassingen aan het kledingstuk aan te brengen. Lokale kleermakers hebben meestal een showroom of uitstalraam waardoor klanten stoffen uit steekproeven kunnen kiezen of het kledingstuk gemakkelijk kunnen retourneren mocht het verdere aanpassingen vereisen. Dit is de meest traditionele vorm van maatwerk. Hong Kong Tailors en London Tailors zijn de meest bekende voor hoogwaardige maatwerk, gemiddeld duurt het ongeveer 2 tot 3 fittingen en ongeveer 50 tot 70 werkuren om één pak met de hand te maken.

Kleermaker op afstand


Maatwerk op afstand omvat het bestellen van een kledingstuk van een kleermaker buiten de stad, waardoor goedkopere arbeidskrachten kunnen worden gebruikt. In de praktijk kan dit nu op wereldwijde schaal worden gedaan via e-commerce websites. Anders dan bij lokaal maatwerk, moeten klanten zelf metingen doen, de stof moet worden geselecteerd op basis van een foto en als er verdere wijzigingen nodig zijn, moet het kledingstuk worden verzonden. Tegenwoordig gaat het meest gebruikelijke platform voor maatkleding via online kleermakers
. Online kleermakers bieden soms aan om de benodigde wijzigingen bij een lokale kleermaker te betalen. Een andere nieuwe optie is het concept waarbij een gratis testpakket wordt gemaakt op de geleverde metingen en als eerste naar de klant wordt verzonden. Het testpak kan worden geprobeerd en gedragen om te zien waar aanpassingen nodig zijn. Het definitieve pak wordt vervolgens aangepast aan de nieuwe specificaties die door de testpakmontage worden geleverd.
Reizende Kleermaker
In tegenstelling tot kleermakers die maatkleding op maat maken, bieden reizende kleermakers of travelling tailors een meer persoonlijke service aan hun klanten en geven zij de klanten de gelegenheid om de stofstalen te bekijken en de kleermaker persoonlijk te ontmoeten. Reizende kleermakers of travelling kleermakers reizen voor een korte periode tussen steden en het station in een plaatselijk luxehotel om elkaar te ontmoeten en bieden dezelfde op maat gemaakte diensten die ze zouden bieden in hun plaatselijke winkel. In het hotel kan de klant de stof uit de monsters selecteren en de kleermaker zal de metingen zelf uitvoeren. De bestelling wordt dan binnen 3-4 weken naar de klant verzonden. In tegenstelling tot lokale aanpassingen, moet het kledingstuk worden verzonden als verdere wijzigingen nodig zijn. Tegenwoordig zijn de meeste reizende kleermakers afkomstig uit Hong Kong, op reis naar de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Australië en Japan.