1. STIJLADVIES
  2. Herenhemden Kragen
  3. Hemd Cutaway Kraag

Hemd Cutaway Kraag

 Cutaway Boord

Cutaway Kraag 

 

Een cut away kraag is een moderne kraag variant . Bij een cut-away hemd vallen de kraagpunten net iets verder uit elkaar . De kraag is letterlijk weggesneden: '

Cutaway

'. Dit is een zeer stijlvolle variant van een kraag en wordt voor veel moderne hemden gebruikt .

Voor de cutaway kraag -nr 20035: 

                - hoogte: 4.1cm

                - puntlengte: 11cm

                - spreiding: 17.5cm

De mogelijkheid te kiezen voor verwijderbare baleinen is voorzien. Hemden hebben vaak plastieke baleinen, vastgenaaid of los. Dat laatste is al iets chiquer. Verwisselbare baleinen zie je over het algemeen vaker bij stijlvolle hemden 
Een cut-away kraag is letterlijk een weggesneden kraag. De boord valt volledig weg. Het wordt vaak gezien als een moderne touch voor succesvolle zakenmannen . Tegenwoordig wordt de cut-away kraag veel gebruikt . Doordat de nekkraag is weggesneden zorgt het voor een strak geheel onder een pak.
De geschiedenis van de
cutaway kraag
gaat langer terug dan je zou verwachten. De hertog van Kent, Verenigd Koninkrijk introduceerde het al eind 18e eeuw. Het werd in het verleden alleen gedragen door mannen van adel. Door de kraag is namelijk een groot deel van de bovenkant van het overhemd te zien. Hierdoor waren de luxe overhemden van de oude adel nog beter te zien. Zo kreeg de cut-away kraag zijn formele status. Tegenwoordig wordt het als een hippe en jonge kraag gezien.
De meningen over de

cut-away kraag

 zijn verdeeld. Algemeen wordt dit type boord gezien voor feestelijke en formele gelegenheden. De cut away kraag is ook uitstekend geschikt voor casual gebruik, het vormt dan een mooi strak geheel met de nek. Het wordt voornamelijk in Europa gedragen met een dikkere stropdasknoop. Men zegt wel eens: Leonardo diCaprio zou het dragen, James Bond absoluut niet.

Cutaway Bivolino boord op Pinterest 

Het cutaway hemd is de laatste jaren in populariteit gestegen. Hierdoor zijn een aantal varianten uitgebracht waaronder de extra cut-away kraag. Deze kraag is nog net een aantal centimeter verder naar achter weggesneden. Hierdoor ontstaat een bijzonder strakke kraag. Een bijzonder hippe uitstraling voor de moderne man. De extra cut-away wordt ook wel eens extreme cut-away collar genoemd.
De Cutaway boord of Cutaway kraag maakt deel uit de wide spread familie. Hij heeft ver uit mekaar staande kraagpunten welke afgesneden zijn . De Cutaway kraag wordt in een scherpere hoek naar achter gesneden dan de klassieke boord of de verborgen button down. Deze wordt vaak gekozen om de das mooi uit te laten komen, maar komt door de stevigheid ook casual goed tot zijn recht. De Cutaway kraag staat mooi met een dubbel geknoopte das windsor knoop.
Een andere benaming is de “haaienkraag shark kraag”. Deze benaming is ontstaan doordat de punten lijken op haaien vinnen. In Nederland wordt de term shark kraag niet vaak gebruikt . Een hemd met cut-away kraag is hier gebruikelijker. 

 

 

Cutaway kraag